3DElectrical - Projektovanje kablovskih snopova

3DElectrical - Projektovanje kablovskih snopova

Proces integracije elektro sustava i komponenti u automobilskoj industriji napreduju brže nego ikada. S preko 2 km dužine i 50 kg mase, električni dijelovi zauzimaju značajno mjesto, kako u okviru dizajna vozila, tako i ukupnih troškova. Tipičan automobil visoke klase ima do 4 kilometra instalacija koje povezuju sve električne uređaje u automobilu, ugrađene ECU sisteme (elektronske kontrolne jedinice) te povezane senzore. Ovakva instalacija se obično sastoji od oko 1500 zasebnih vodiča, koji su grupisani u kablovske snopove koji mogu težiti i do 70 kg.

Dizajn kablovskih snopova za automobile i priprema njihovih proizvodnih podataka je zahtijevan proces, a istovremeno je prisutan stalni izazov da se smanje troškovi i masa kablovskih snopova kao i da se pojednostavni kompletan proces njihovog dizajna.

Dizajn elektro sistema i programsko rješenje 3DEXPERIENCE Electrical, kompanije Dassault Systemes, osigurava veoma moćno, potpuno integrirano okruženje za 2D i 3D dizajn sistema kablovskih snopova, u kontekstu kreiranja potpuno konfigurisanog 3D virtualnog prototipa stvarnog vozila. Ovo rješenje značajno smanjuje vrijeme projektovanja i troškove, a s druge strane povećava ukupnu kvalitetu konačne montaže električnog kablovskog snopa.
Ono što daje prednost ovom rješenju je to što su rješenja elektro sistema izgrađena na platformi Dassault Systemes 3DExperience za sistemsko inžinjerstvo. Oni dijele zajednički, otvoreni, proširivi model podataka i pohranu istih te isporučuje konzistentan uvid u informacije kroz sve inžinjerske discipline i aplikacije. Ovakav model upravljanja podatcima integrisanog radnog procesa omogućava jedinstven izvor informacija o projektu.


Sa kojim izazovima se susreću projektanti kablovskih snopova i ožićenja? Zašto biste koristili CATIA Electrical Manufacturing Preparation? Pogledajte webinar koji prikazuje integrirani električni razvoj. 

Logical to physical design
CATIA Flattering design
CATIA Harness design

3DEXPERIENCE Electrical platforma omogućava: 

  • Kompletno rješenje za upravljanje životnim ciklusom projektovanja i proizvodnje kablovskih snopova
  • Inteligentno okruženje za projektovanje električnih sistema koje omogućuje istovremeno projektovanje u realnom vremenu kao i saradnju svih sudionika projekta
  • Pristup razvoju 3D električnih kablovskih snopova podržan 3DEXPERIENCE platformom koja pokreće i integriše sve inžinjerske aktivnosti
  • Efikasno i integrisano rješenje za brzo generisanje svih proizvodnih informacija kablovskih snopova


S 3DEXPERIENCE platformom, pomoću jedinstvene baze podataka i RFLP (Requirements, Functional, Logical, Physical) arhitekture, omogućeno je da se elektro dizajn uključi u globalni multidisciplinarni pristup, za koji je neophodno mnogo vremena i koji donosi veliku vrijednost krajnjim korisnicima.