Edit Multi-Constraint

Prilikom izrade modela, prvo naravimo skicu (eng. sketch) i zatim ju kotiramo (eng. constraint).

Na taj način imamo mogućnost korištenja raznih metoda kotiranja, koje su već integrirane u CATIA-i, a koje nam  uvelike olakšavaju posao.

Ova funkcija se nalazi unutar modula SKETCHER.

U postupku kotiranja (CONSTRAINT, prikazan na slici 1) pojedinih dijelova crteža, lako se može dogoditi da se cijeli sketch poremeti, budući da kotiranje trenutno mijenja odnose linija unutar sketch-a. Da bi se to izbjeglo, sketch mora biti napravljen u točnom mjerilo, što čini ovaj način rada težim i neprikladnim.


Constraint funkcijaSlika 1. Constraint funkcija


Drugi način je pomoću  funkcije EDIT MULTI-CONSTRAINT, koja se također nalazi unutar modula SKETCHER.

Ovaj način je prikladiniji jer kotiramo pojedine dijelova crteža istovremeno, a za razliku od funkcije CONSTRAINT, sketch se ažurira samo kada spremimo promjene. Promjene se također može provjeriti klikom na „Preview“.


Edit Multi-Constraint funkcijaSlika 2. Edit Multi-Constraint funkcija


Prikaz izmjene sa Edit Multi ConstraintSlika 3. Prikaz izmjene


Kada kotiramo sketch pomoću funkcije Multi Constraint, plavom bojom su označene samo one kote kojima mijenjamo dimenzije. Kada su dimenzije izmijenjene, sve još jednom možemo provjeriti klikom na „Preview“, odnosno spremiti klikom na „OK“. Pomoću ove funkcije također možemo dodati i tolerancije (odstupanje pojedinačnih mjera u praksi).

Napomena:  Ukoliko se žele promijeniti sve dimenzije, potrebno je prvo kliknuti u prazan prostor oko modela, čime se deselektiraju  sve dimenzije,   inače će se u Edit Multi-Constraint“ polju pojaviti samo označene dimenzije.


Ovaj članak Vam je bio koristan? Pogledajte i ostale CATIA Tips&tricks