CATIA V5 – Prikaz 3D Wireframe geometrije na nacrtu

Često se prilikom kreiranja tehničke dokumentacije (nacrta) pojavljuje potreba za projiciranjem 3D Wireframe geometrije na nacrt. Na primjer, kada želimo u određenom pogledu ili presjeku prikazati geometriju koja je zarotirana u odnosu na taj presjek. Nadalje, ukoliko želimo napraviti presjek rotacijske konture koja sadrži rebra, a sami presjek prolazi kroz rebro, CATIA će automatski dodati šrafuru kroz rebro, što nije uobičajena inženjerska praksa


Sljedeći primjer pokazuje kako dodati Wireframe geometriju (kreiranu u 3D) na nacrt te pomoću te geometrije modificirati šrafuru tako da ne obuhvaća rebra. Slika dolje prikazuje kućište sa rebrima.


CATIA Wireframe geometrija u 3D nacrtu

Sada ćemo otvoriti nacrt i kreirati nekoliko osnovnih pogleda.

Pregled nacrta u CATIA-i iz raznih kutova

Vidimo da nam presjek A-A prolazi kroz rebro, te da je rebro šrafirano.
Sada ćemo se vratiti u 3D Part i dodati ćemo Wireframe geometriju. Kako bi to napravili prebaciti ćemo se u Generative Shape Design okruženje. U strukturi stabla možemo dodati novi set i nazvati ga npr. Geometry for Drawing.
Budući da nam presjek prolazi kroz rebro, ideja je presjeći Partbody sa ravninom koja je zakrenuta u odnosu na ravninu presjeka, toliko da ne prolazi kroz rebro.

Prvo trebamo kreirati ravninu (Angle/Normal to Plane). U ovom slučaju ravnina prolazi kroz Z os i pod kutom je od 12⁰ u odnosu na YZ ravninu.

Plane Definition u CATIA-i V5

Sada ćemo pomoću funkcije Intersection   CATIA Intersection ikona presjeći Part sa ravninom koju smo kreirali. Klikom na Preview vidimo rezultat prije nego li smo završili operaciju.

Ovdje se može primijetiti da imamo dva rezultata presjeka.

Intersection Definition u CATIA-i V5

Klikom na OK otvorit će se novi prozor koji nas upozorava na višestruke rezultate (eng. Multi-Result Management) gdje je potrebno odabrati jedan rezultat ili zadržati sve elemente.

CATIA upozorenje Multi-Result Management

Možemo zadržati samo desnu stranu budući da je i presjek na nacrtu rađen samo na toj polovici Part-a. Biramo prvu opciju, zatim OK, i dovoljno je kliknuti na određenu geometriju (npr. brid) pored geometrije koju želimo zadržati (ukoliko je uključena opcija Near; default).

Near definition u CATIA-i V5

Kliknemo na OK i dobili smo geometriju koju je sada potrebno zarotirati u ravninu presjeka, u ovom slučaju YZ. To radimo pomoću funkcije Rotate Rotate ikona u CATIA-i V5 kako je prikazano na slici niže.

Rotate Definition u CATIA-i V5

Sada smo dobili željenu Wireframe geometriju na pravoj poziciji. Vraćamo se na nacrt, te u Properties od presjeka A-A uključimo opciju 3D Wireframe (slika dolje).

Uključivanje 3D Wireframe opcije u CATIA-i V5

Nakon ažuriranja imamo situaciju kako prikazuje slika dolje.

Geometrija u CATIA-i nakon ažuriranja 3DWireframe-a

Potrebno je još obrisati generiranu šrafuru i manualno dodati šrafuru koja ne obuhvaća rebro.

Šrafura u CATIA-i v5 koja ne obuhvaća rebro


Ovaj članak Vam je bio koristan? Pogledajte i ostale CATIA Tips&tricks