CATIA V5 – Geometrical Set vs. Ordered Geometrical Set

U Generative Shape Design (GSD) modulu postoje dvije vrste modeliranja koje se razlikuju u pristupu modeliranju:

  •  jedna koristi Geometrical Set geometrical_set 
  •  druga koristi Ordered Geometrical Set   ordered_geometrical_set 

Geometrical Set omogućuje da se različite geometrijske značajke grupiraju u jedan set, ili više pod-setova te da se organizira struktura stabla kada postane previše složena ili pak stablo postane predugačko. Možete staviti bilo koji element koji želite u geometrijski set, pri čemu struktura ne mora biti logična i ne mora slijediti korake izrade samog modela. Redoslijed tih elemenata ne mora biti smislen, dok je upravljanje njima nezavisno tj. ne podliježe nikakvim pravilima. Ovakva struktura je vrlo fleksibilna te ne mora u korak slijediti gradnju modela.

Ordered Geometrical Set odlikuje slijedivost koraka koji određuju dizajn i apsorpciju elemenata. Ovdje stvaranje značajke kreira novi objekt te se prethodne značajke apsorbiraju. Apsorbirane značajke nisu vidljive niti dostupne, kao da su ''maskirane'' apsorbirajućom značajkom. Kod ovog seta, redoslijed značajki u strukturi stabla je u skladu s koracima stvaranja modela. Za razliku od značajki unutar Geometrical Set-a, značajke u Ordered Geometrical Set-u mogu se postaviti kao Current (slično kao u Part Design okruženju) s čime se postavlja na željeni korak u stvaranju modela. Sve značajke koje se u strukturi stabla nalaze iza Current značajke se ne vide.

Sljedeći primjer prikazuje razliku između modeliranja jednim odnosno drugim setom. 

U novom Part-u dodati ćemo Geometrical Set, pomoću naredbe Insert / Geometrical Set. Napraviti ćemo jednostavan Extrude od prethodno kreirane linije. Zatim ćemo presjeći površinu Extrude sa ravninom YZ.


geometrical_set_vs_ordered_geometrical_set


Ukoliko sada želimo ponovno iskoristiti Extrude.1 i od njega napraviti npr. Offset, sustav nam to dozvoljava bez obzira što smo Extrude.1 već presjekli. Uvidom u Parents and Children vidimo da su od Extrude.1 nastale dvije značajke, Split.1 i Offset.1.


geometrical_set_vs_ordered_geometrical_set_split_offset


Sada ćemo kreirati novi part s razlikom što ćemo raditi pomoću Ordered Geometrical Set. Također ga dodajemo naredbom Insert / Oredered Geometrical Set. Napraviti ćemo isti Extrude od linije te ga presjeći ravninom YZ.


catia_v5_geometrical_set_vs_ordered_geometrical_set_novi_part


Ukoliko sada želimo ponovno iskoristiti Extrude.1 i od njega napraviti Offset sustav nam to ne dozvoljava, te nas upozorava da se Extrude.1 ne može selektirati budući da je već apsorbiran od strane značajke Split.1.


/catia_v5_geometrical_set_vs_ordered_geometrical_set_extrude_1


Ovdje je jedino moguće napraviti Offset od posljednje značajke (Split.1). Ukratko, kada koristimo Ordered Geometrical Set nemamo mogućnost ponovnog korištenja već apsorbiranog elementa.


Ovaj članak Vam je bio koristan? Pogledajte i ostale CATIA Tips&tricks