Pipistrel tehnologija i u Kini

Pipistrel tehnologija i u Kini

25 godina rada i stvaranja jedinstvenih i inovativnih rješenja omogućili su da slovenska kompanija Pipistrel, koja je specijalizirana za proizvodnju aviona na električni pogon, stekne međunarodni ugled i postane vodeći svjetski proizvođač malih aviona.

Pipistel i Sino GA Group Co 24. septembra 2016. potpisale su ugovor o dugoročnoj saradnji proizvodnje lakih i civilnih aviona na području Kine i Istočne Azije. Sino GA Group je novoosnovana kompanija i članica Sino Group-e koja uspješno posluje više od 25 godina i postiže značajne rezultate na različitim područjima.

Potpisnice ugovora imaju srodnu viziju u pogledu ekološki prihvatljivih aviona te je dogovoreno da se osnuje nova tvrtka kako bi se tehnologija proizvodnje prenijela u Kinu gdje će se i proizvoditi električne letjelice, posebno Alpha Electro i hibridna letjelica Panthera, a godišnje će se proizvoditi više od 500 komada.


Poslovni uspjeh korisnika naših rješenja

Ugovor vrijedan 350 miliona eura, kineskom gigantu će omogućiti ekskluzivno pravo na upotrebu Pipistrelove tehnologije za proizvodnju Alpha Electro i Panthera Hybrid, te pravo da navedene modele prodaju i u susjednim zemljama: Mijanmar, Laos, Tajland, Vijetnam, Kambodža, Tajvan, Filipini, Indonezija, Malezija, Singapur, Brunej, Koreja i Mongolija.

Saradnja se odnosi na isporuku 50 aviona od svakog modela, svo neophodno znanje i iskustvo, edukaciju u Sloveniji, uvođenje proizvodnog procesa u novim objektima u Kini, kao i kontrolu kvalitete u novoosnovanim proizvodnim pogonima, kako bi se osigurala ista kvaliteta kao i u Sloveniji.

Alpha Electro

Pipistrel najavljuje da će dio dobiti od ove suradnje uložiti u razvoj novog, inovativnog aviona s 19 sjedećih mjesta i nultom emisijom štetnih plinova. Pokretat će ga hibridni pogon, koji je kombinacija električne energije i vodikovih niskotemperaturnih gorivih ćelija (PEM).

Izvor: Pipistrel Ajdovščina