Rimac Automobili – fabrika budućnosti

Rimac Automobili – fabrika budućnosti

Slika: C_Two - state-of-the art automobilske industrije


Automobilska industrija tradicionalno plijeni pažnju šire javnosti, ali i cijelog poslovnog svijeta autoindustrije. Atraktivan izgled, revolucionaran pogon, nevjerojatna snaga te pametna oprema plijene najviše pažnje, a sve je dodatno začinjeno ekološkom prihvatljivošću takvih superautomobila.

Rimac Automobili su početkom godine predstavili superautomobil napravljen od karbonskih vlakana u atraktivnoj galaktički bijeloj boji s elementima plave koji dodatno naglašavaju atraktivnost samog dizajna. Prototipovi ove „električne zvijeri“ su već u proizvodnji, a najavljena su i dodatna poboljšanja pogonskih sklopova.

Dodatno, partnerstva koja su ostvarili s poznatim divovima svjetske autoindustrije Hyundai, Kia, Porsche, odnosno Volkswagen grupacije, dodatna su potvrda perspektivne budućnosti tvrtke Rimac Automobili.

Impresivni rezultati su mogući uz ulaganja u inovativne tehnologije. Brzo širenje poslovanja te eksponencijalno povećanje broja zaposlenih, koji se uz to nalaze na više lokacija, zahtjeva upotrebu modernih tehnologija i digitalizaciju poslovanja. Drugim riječima, potrebno je stvoriti digitalni ekosistem u kojem se u stvarnom vremenu sinhroniziraju informacije, znanja i rezultati rada nekoliko stotina ljudi iz različitih odjela bez obzira na njihovu lokaciju.

Također, složeni proizvodi kao što su automobili, sastoje se od nekoliko hiljada dijelova koje je potrebno međusobno povezati i sklopiti u funkcionalno vozilo. To je svakako jedan od razloga zašto je kompanija Rimac Automobili, klijent CADCAM Grupe, implementirala poslovnu platformu 3DEXPERIENCE koja omogućuje brže konstruiranje, virtualne simulacije, testiranja i analize te olakšava organizaciju i pripremu proizvodnje. Centralizirana digitalna platforma koja omogućuje povezivanje svih proizvodnih faza i procesa; od definisanja zahtjeva, dizajna i konstrukcije, proizvodnje, montaže i završnih testiranja trenutno je state-of-the art rješenje koje koriste neke od vodećih kompanija automobilske industrije: Tesla, Jaguar, Volvo, Honda, Scania i Byton.

Slika: C_Two  vrhunska tehnologija skrivena ispod karbona  Slika: C_Two  vrhunska tehnologija skrivena ispod karbona  


Jedinstvena poslovna platforma omogućuje potpunu usklađenost s najzahtjevnijim normama kvalitete, zahtjevima homologacije, digitalne simulacije te korištenje dobrih praksi pomoću alata koji su standard u automobilskoj industriji. Ti alati se danas nalaze na centralizovanoj poslovnoj platformi 3DEXPERIENCE, kojom se zadovoljavaju najviši standardi vodeće svjetske automobilske industrije. To su prepoznali i mnogi kupci tehnologije Rimac Automobila, te su tu tehnologiju ugradili u svoje modele prikazane na sajmu u Genevi. Neki od njih su  Pininfarina, Seat, Aston Martin i Porsche.

Iako je superautomobil C_Two impresivan sam po sebi, postoji više iznimno važnih detalja s industrijske strane priče. C_Two je jedini automobil s monocoque strukturom šasije napravljenom u jednom komadu s integrisanom baterijom kao konstruktivnim dijelom te prednjim i stražnjim vješanjem koji su pričvršćeni na tu istu strukturu od karbonskih vlakana. Važno je naglasiti kako je za postizanje tog cilja bila važna uspostava vrlo složenog proizvodnog procesa koji koristi kompozitne materijale što predstavlja veliki tehnološki iskorak u dizajnu, razvoju i proizvodnji šasija i ostalih nosivih konstrukcijskih dijelova.

Slika: C_Two monocoque šasija jedinstvena u svijetu

Slika: C_Two monocoque šasija jedinstvena u svijetu


Za ovakve ozbiljne tehnološke iskorake neophodno je da kompanija ima jedinstvenu centralizovanu bazu podataka kako bi se pratio cijeli životni ciklus proizvoda te imao lakši uvid u podatke koji nastaju u različitim fazama konstrukcije i općenito tokom cijelog životnog vijeka proizvoda. Podsjetimo kako je kompanija Rimac Automobili 2016. godine donijela stratešku odluku o implementaciji poslovne platforme 3DEXPERIENCE koja povezuje članove projektnog tima, ali i njihove kupce i dobavljače.

Sistemsko projektno vođenje, upravljanje promjenama, zahtjevima i proizvodnim komponentama značajno smanjuje mogućnost pogreške te omogućava da se na vrijeme otkriju i rješavaju potencijalne greške te „uska grla“. U pozadini ovakvih impresivnih rezultata je uska saradnja stručnjaka Rimac Automobila, CADCAM Grupe i drugih vodećih svjetskih stručnjaka koji su sarađivali tokom projektovanja ovog vrhunskog proizvoda  i stvorili temelje digitalne fabrike budućnosti koja će nas i nadalje oduševljavati svojim rezultatima.

U člancima koji slijede opisati ćemo dodatne detalje tog izazovnog procesa. Ako želite da saznate više kontaktirajte nas.