FIN ENGINEERING SOLUTIONS - FINES

FIN ENGINEERING SOLUTIONS  - FINES

U periodu od decembra 2015. do avgusta 2017. godine studenti Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu uspešno su razvili svoje prvo vozilo studentske formulu Zastava 17, koje je projektovano na softverskom rješenju CATIA V5. Prvo samostalno razvijeno vozilo predstavljeno je na svijetskom takmičenju u organizaciji SAE International koje se održalo u Đeru, gradu na sjeveru Mađarske, u periodu od 17. do 20.08.2017.

Na samom takmičenju tim je dobio posebnu pohvalu od stručne komisije za predložena inovativna rješenja u oblasti skoro svih korišćenih sistema. Veoma mali broj standardnih djelova u sklopu vozila, jasan je pokazatelj, ne samo proizvodnih mogućnosti tima Studentske formule već i razvojnih kapaciteta tima u više inženjerskih oblasti.

Sagledavši svoje kapacitete i mogućnosti, koje su se otvorile tokom takmičenja, ali i samih priprema za takmičenje, tim je svoju strategiju razvoja i unapređenja rada organizacije proširio postavljanjem novih ciljeva za predstojeću 2018. godinu ali i 2019. Primarni cilj je razvoj tima, podizanje kapaciteta i dugoročno planiranje, kako bi se ostvarivali veći uspjesi i realizovali kapitalniji projekti.


stefan_djuric_radiona_fakultet_kragujevac_CATIA


U narednoj 2018. godini očekuje nas nastavak rada na razvoju i usavršavanju postojećih rješenja studentske formule, uvođenju inovatinih rješenja i poboljšanje performansi vozila. Nakon sklapanja vozila sljede testiranja, moguće modifikacije i korekcije, kako bi na sljedećem takmičenju bili konkurentni sa mnogo jačim evropskim i svijetskim timovima. Tim će ovu sezonu iskoristiti za razvoj vozila, praćenje trendova kod ostalih timova i posjete takmičenjima, kako bi se za narednu sezonu 2019 uspješno pripremili i aplicirali za učešće na trkama.
Planirane aktivnosti u velikoj mjeri zavise od finansijskih sredstava, koja se pretežno obezbjeđuju od strane sponzora i fondova, koji putem javnih konkursa omogućavaju doniranje finansijskih sredstava.

U cilju razvoja tima i aktivnosti kojima se organizacija bavi, Studentska formula FIN Kragujevac će svoje djelatnosti, pored vozila studentske formule, proširiti i na druge projekte. Fakultet posjeduje velike razvojne i proizvodne kapacitete, koji omogućavaju razvoj složenih projekata, ali znatno manje finansijski zahtjevnih, što u potpunosti omogućava ostvarivanje ciljeva organizacije.

Prilikom pokretanja novih projekata, FINES će težiti stvaranju bliske saradnje sa firmama i preduzećima, kako bi se sagledale njihove potrebe za buduće kadrove i na ovaj način planski realizovali projekti, a istovremeno školovali kadrovi, odnosno budući inženjeri. Veoma je važno težiti tome, da budući inženjeri budu kvalitetno obučeni za rad s najkompleksnijim industrijskim rješenjima, poput softvera CATIA ili SIMULIA, integrisanih u sveobuhvatnu poslovnu platformu 3DEXPERIENCE, kako bi se kod budućih poslodavaca  integrisali u poslovno okruženje i krenuli da stvaraju dodatnu vrijednost.