Airbus i Audi predstavljaju električni vazdušni taksi CityAirbus

Airbus i Audi predstavljaju električni vazdušni taksi CityAirbus

Kao dio projekta "Urban Air Mobility", Airbus predstavlja vazdušni taksi CityAirbus u gradu "Audija" Ingolštadu. Električna vazdušna letjelica sa osam rotora može da poleti i sleti vertikalno i da preveze do četiri putnika. Model još uvijek čeka na svoj prvi let. Sa riječima "prvi let uskoro" Airbus objavljuje na Tviteru da je prvi let samo pitanje dana. Prvi let je planiran na aerodromu u njemačkom gradu Manhingu pored Ingolštada – oko 60km od razvojnog centra Airbus Helicopters u Donauvertu. Razvoj "CityAirbus-a" je dio inicijative Evropske Unije "Urban Air Mobility" i ima za cilj sprovođenje praktičnih istraživanja o upotrebi vazdušnih letjlica za gradski prijevoz. Ukupno 14 kontinentalnih evropskih gradova učestvuje – uključujući Ingolštad, Hamburg, Tuluz, Brisel i Ženevu.

Ovo takođe objašnjava zašto je Airbus baš sad predstavio svoj vazdušni taksi u Ingolštadu. U ne tako dalekoj budućnosti, gradskim električnim vazdušnim taksijem će moći da se upravlja ručno ili autonomno. Pilot projekat u bavarskom gradu je podržan od strane Tehničkog univerziteta Ingolštad, Katoličkog univerziteta Eihštat-Ingolštad i mnogih kompanija, uključujući i Audi. Airbas i Audi su 2018. godine predstavili autonomni koncept za horizontalnu i vertikalnu e-mobilnost na sajmu automobila u Ženevi pod imenom Pop Up Next. Sastoji se od putničke kabine sa dva sjedišta koja može biti povezana sa modulom automobila ili modulom leta.

Dok leteći taksi ne stigne, pogledajte unutrašnjost aviona Airbus A380, najvećeg putničkog aviona na svijetu. Avio prijevoznik Emirates posjeduje više aviona Airbus A380, koji je najveći putnički avion, nego bilo koji drugi avio prijevoznik.

A380 može da preveze do 853 putnika ( u zavisnosti od konfiguracije sjedišta), ima putničku kabinu na dva nivoa što obezbjeđuje avio prijevoziku Emirates dovoljan prostor ne samo za sjedišta već i za dodatne sadržaje na letu kao što su tuš kabine i salon. Evo kako izgleda let u najvećem putničkom avionu na svijetu.

Dvije palube

A380 ima putničku kabinu na dva nivoa što omogućava avio prijevoznicima da uključe posebne sadržaje kao što su bar, salon, potpuno oboriva sjedišta u biznis klasi i privatne kabine.Vazduh u putničkoj kabini se reciklira svaka dva minuta, a napredni sistem osvetljenja stvara ugodan doživljaj.


emirates_a380_ekonomska_klasa


Udaljenost između sjedišta

Sjedišta u ekonomskoj klasi avio prijevoznika Emirates su široka oko 45cm, a udaljenost do sjedišta ispred je do 87cm, što je prostrano za ekonomsku klasu.


emirates_a38_decje_igracke


Paket priručnog pribora

Avio prijvoznik Emirates je nedavno uveo za putnike u ekonomskoj klasi u avionu A380, deke ,koje su u potpunosti napravljena od recikliranih plastičnih flaša, kao dodatak njihovom paketu priručnog pribora koji sadrži masku za oči, čepiće za uši, četkicu za zube, pastu za zube i čarape.


emirates_a380_onboard_bar


Salon

Putnička kabina na dva nivoa dozvoljava avio prijevoznicima kao što su Emirates, Etihad, i Korean Air da instaliraju salon. Salon avio prijevoznika Emirates je rezervisan za prvu i biznis klasu i ima čak i šankera.


emirates_a380_prva_klasa


Biznis klasa

Biznis klasa u avionu A380 ima sjedišta koja se mogu potpuno oboriti. Udaljenost do sjedišta ispred u poslovnoj klasi je 111cm, a širina sjedišta je od 47 do 53cm.


emirates_apartman_prva_klasa


Prva klasa

Prva klasa uključuje 14 privatnih kabina koje se nalaze na gornjem nivou aviona A380. Sjedišta se razvlače u potpuno ravne krevete i imaju klizna vrata sa elektronskim upravljanjem za potpunu privatnost.

Život u apartmanu

Putnici u prvoj klasi imaju takođe i sto za šminkanje, osvijetljeno ogledalo, svoj lični ormar, mini bar i trpezarijski sto za obroke tokom leta.


emirates_a380_onboard_tus


Tuš i spa centar

U prvoj klasi se nalaze dva spa centra sa tuš kabinama, čiji su enterijeri dekorisani mermerom i orahovinom.


emirates a380_ekonomska_klasa


 Tišina

A380 je najtiši širokotrupni avion koji trenutno leti. Avio prijevoznik Emirates je prvi avio prijevoznik koji je kupio A380. Avio prijevoznici koji takođe danas imaju A380 su: Singapore Airlines, Qantas, Air France, Lufthansa, Korean Air, China Southern Airlines, Malaysia Airlines, Thai Airways International, British Airways, Asiana Airlines, Qatar Airways i Etihad Airways.

 


Kompanija Airbus je već iskusni korisnik Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE platforme za razvoj proizvoda, projektovanje, simulaciju i proizvodnju, koja omogućava zaposlenima i dobavljačima da sarađuju u realnom vremenu nad jedinstvenom bazom podataka.

3DEXPERIENCE je sveobuhvatna poslovna platforma koja povezuje inžinjere, projektante, dizajnere, menadžere, marketing, prodaju i druge sektore i lokacije u integrisano okruženje, omogućavajući stvaranje više od proizvoda, a to su iskustva za kupce ili potrošače.